Buddy's voor nieuwkomers

donderdag 7 februari 2019
Op woensdag 6 februari kregen nieuwkomers uit onze ISK en van het Nova College een buddy uit het regulier onderwijs. Deze buddy's gaan nieuwkomers van hun eigen leeftijd begeleiden bij hun dagelijkse bezigheden. Doel is dat de nieuwkomers in contact komen met leeftijdgenoten en zo sneller integreren in de samenleving.

Het feestelijke koppelmoment was op woensdag 6 februari. De buddy's komen van drie scholen in Amstelveen: het Keizer Karel College, Nova College VAVO en SG Panta Rhei. Leerlingen en studenten van deze scholen gaan de nieuwkomers gedurende minimaal vijf maanden begeleiden bij schoolzaken en samen activiteiten ondernemen. Wethouder Frank Berkhout van onderwijs sprak zijn waardering uit voor het feit dat zoveel Amstelveense leerlingen bereid zijn om hun medeleerlingen uit de ISK te helpen bij het opstarten in hun nieuwe land en op hun nieuwe school. Hij sprak de nieuwkomers en de buddy's toe en wenste hen veel succes bij hun gezamenlijke activiteiten.

Doel is dat de nieuwkomers in contact komen met leeftijdgenoten en zo sneller integreren in de samenleving en dus ook buiten de school meer de Nederlandse taal spreken. De jongeren die de nieuwkomers begeleiden leren op hun beurt weer van andere culturen, wat ook hen verrijkt. Het is de eerste keer dat dit programma op deze schaal wordt uitgevoerd in Amstelveen. Momenteel zijn er door heel Nederland circa 35 VO en MBO scholen die het programma ‘Peer Buddy Nieuwkomer’ hebben omarmd. Scholen zijn erg enthousiast over het effect, de zichtbare snellere integratie en zachte landing van de Nieuwkomer.

De koppeling van een ISK-leerling aan een Nederlandse scholier gebeurt op vrijwillige basis, want niet elke ISK-leerling heeft baat bij een buddy en niet elke leerling van het reguliere onderwijs is geschikt om die rol op zich te nemen. Zowel buddy’s als nieuwkomers worden voorbereid op hun taak in aparte trainingen. Docenten van de deelnemende scholen hebben vooraf eveneens een training gevolgd en hebben de selectie van de leerlingen gemaakt. Voor het programma Peer Buddy Nieuwkomer wordt gebruik gemaakt van de methodiek Peer2Peer, waarbij het koppelen van leeftijdgenoten in verschillende rollen centraal staat.

Bekijk hier enkele foto's.

 

 
meer nieuws
terug naar vorige pagina
 

Cookiebeleid - Privacy statement - Disclaimer